Het was ongeveer een tiental dagen vóór de grote dag toen er een aantal alarmsignalen kwamen van fietsers die zich al eens op het parcours waagden. De regen was in dit gezegende jaar ergens begonnen begin oktober en eigenlijk nooit meer gestopt. Langs de televisiebuis kwam de ondergelopen Westhoek onze huiskamers binnen. In Vlaams Brabant hadden ook de meest kwetsbare en voor regen gevoelige plekken hun portie gehad.

Deze alarmsignalen vroegen ons om daadwerkelijk in te grijpen. De modderigste en ondergelopen delen verdwenen uit de tocht, de keuze van afstanden werd beperkt tot 35 en 53 kilometer. Het was met pijn in het hart, maar het kon echt niet anders. Plannen werden hertekend, pechpunten verplaatst en nieuwe verkenningen drongen zich op.

Toen op zondag 3 december de eerste deelnemers de koude natuur introkken was het een paar dagen droog gebleven. De wind had de paadjes en wegjes droog geblazen. Waar waren de vele plassen gebleven, we zijn nog altijd op zoek! Het traject was licht lopend en snel. Na weken van thuiskomen van een MTB toertocht en kuisen, was er bijna geen spatje te bespeuren op ons vehikel. Een verademing!

De tendens is dalend, het aantal deelnemers aan toertochten zakt. Organisaties die vroeger over de duizend afklokten gingen met een vijfhonderdtal de statistieken in. Dan moeten we in deze context zeer tevreden zijn met onze 591 rijders. Het voor het eerst organiseren van een Gravel tocht, niet vrij van kinderziekten, was een voorzichtig succes. Velen scanden nog op de dag zelf de tocht in.

Zoals elk jaar gaat er een welgemeende dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten. Elke vrijwilliger is een schakel van een ketting. Dus ook ieder onmisbaar in het systeem. Een ketting van een echt racemachine, klaar om records te breken! Dikke merci aan allen.

Dat geeft goesting om door te gaan. Graag zien we jullie terug op zondag 1 december 2024 voor een hopelijk spetterende editie.

Het MTB Weerde organisatie team.